30 napos ONLINE tűzés kihívás

4. nap - indák

2020.10.22 17:24

Nagyon sok variációja létezik, jól lehet kombinálni levelekkel, virágokkal, kavicsokkal stb. Megmondom őszintén, hogy ez a minta nem a legkönnyebb, hiszen ugyanazon az íven kell visszajönni is, mint a tollaknál. Nem eltántorításnak szántam, hanem inkább bátorításnak! Ha ez megy, akkor a tollak is menni fognak :)

Kedvelem ezt a mintát is, sokszor használom. Általában kiegészítő mintaként vetem be, tehát nem ez a hangsúlyos tűzés. De ha jobban szemügyre vesz az ember tűzött felületet, az inda minták mindig odavonzzák a tekintetet. 

hh

Kétféle inda létezik. Az egyik, amikor teljesen ugyanazon az íven tűzöl visszafelé is. Ebben az esetben mindig addig kell visszamenni, ahonnan a következő indát kezdeni szeretnéd, ezáltal nagyon jól szabályozható, kicsi az esélye, hogy beszorítod magad. Elég lassú tűzés fajta, még gyakorlottaknak is, de megéri :) A videón is látszik, hogy az indát nagyobb lendülettel tűzöm, a visszafelét már lasabban. Nézd meg videón ezt az indát. 

A másik fajta inda már csiga is lehetne, csak épp nem kunkorodik (jobb szakszó híjján) annyira. Ez a könnyebb verzió, itt nem kell ugyanazon az íven visszafelé is tűzni, ezáltal haladósabb is. Ezt is nézd meg videón. 

hh

Ha jobb kezes vagy, akkor a jobb oldalra indított minták valószínűleg könnyebben és szebben fognak menni, balkezeseknek pedig fordítva. Ha valamit, akkor ezt tényleg érdemes tűzés előtt rajzolgatni párszor, ha még nincs benne igazán a kezedben.  

Mikor használd ezt a mintát? Amikor a kevésbe domináns részt is egy szép, elegáns mintával szeretnéd díszíteni.

Nagyon jó gyakorlás, felkészülés a "rettegett" tollas mintákra :) Viszonylag kis szakaszon kell csak ugyanazon a vonalon visszajönni, ráadásul az ívek egy az egyben olyanok, mint a tollak.

A kezdeti gyakorláshoz javaslom, hogy egy szegélyt próbálj tűzni. Rajzolj fel két vonalat sorvezetőnek, hogy ne nyúljon meg és össze se menjen az inda mintád. Minden inda felfelé nézzen, aztán következő lépésként lefelé, majd próbáld meg váltogatni, az egyik erre, a másik arra. Ha vízszintesen tűzve nem annyira mennek, próbáld meg függőlegesen is. Ha ezek már szépen mennek, akkor még mindig maradva a szegélynél, keverhetsz bele leveleket is vagy egy nagyobb felület kitöltését is kipróbálhatod. 

 

Saját munkáimból: 

A tűzés alapmintáiról szóló hírlevelünkhöz készítettem ezt a tűzést. Ez a teljesen alap inda minta helykitöltő funkcióval.

Gyakran variálom az indákat levelekkel. Egyszerű, de nagyszerű :)

 

Még így sem olyan látványos a tűzés, hogy a színes részekbe is fehérrel tűztem, talán csak a pirosnál látszik igazán. Minden blokkot külön-külön tűztem, először egy nagyobb virágszirmot, majd ezt töltöttem ki indákkal. 

Ennél a takarónál minden anyagot a saját színével tűztem, így a lilába lilával készült az inda. Az alsó, nagyobb részben jól látszik, hogy a jobb oldalon felül kezdtem, majd lent folytattam, de menet közben megváltoztattam és végül először az alsó sort tűztem, majd innen kanyarodtam vissza a felső sorhoz.

Virágokkal, bogyókkal, ívekkel, izékkel és biszbaszokkal kevert inda minták :) 

A Kezdő Online Tűzés Tanfolyamot elvégző Bera Márti készítette gyakorlásként ezt az indákkal összekötött leveles tűzést. Kivehető, hogy szinte az összes indát jobb oldalra indította, Márti biztosan jobb kezes :)

A külső szegélyre tollas mintát választottam, a belsőre pedig egyszerű indákat. A tollakon van a nagyobb hangsúly, de az inda is igen látványos, hiszen az anyagtól eltérő színű cérnával tűztem.

Ezt a gyönyörű takarót igazán különleges mintával akartam tűzni. A nagy fehér részekbe vonalzóval rombuszokat tűztem, amit az elegáns inda mintával töltöttem ki. Mellette a kevésbe hangsúlyos részre apró hurkokat választottam.

Messzebbről

Közelebbről

Még közelebbről

Ezt a gyönyörű applikált takarót Fazekas Zsuzsa készítette. Nagyon apró inda mintát választottam a madaras részek köré. Amikor a férjem meglátta, hogy mennyire kicsi a minta, csak annyit mondott, hogy te jó ég... :D

Remélem elnyerte a tetszésed az inda minta :) Varrógépet elő és induljon a mai 30 perc!

Szép napot és jó gyakorlást kívánok!

Era