30 napos ONLINE tűzés kihívás

5. nap - ívek

2020.10.22 17:30

Hát itt aztán hatalmas a kínálat :) Széles, keskeny, sűrű vagy kevésbé sűrű, hegyes a vége vagy sem, mindkét szára ugyanarra néz e, kb ezek alapján lehet csoportosítani őket. A képek önmagukért fognak beszélni.

A tűzése viszonylag egyszerű, rengeteg változata van, egyetlen közös ponttal: mindig hegyesen végződik a következő ív előtt. Ez adja a könnyebbséget, hiszen itt van egy lehelletvéltelnyi időd a saroknál, hogy rákészülj a következő ívre. Pl. kukacolásnál nem igazán van időd erre, hiszen ha ott egy pillanatra is megállsz elgondolkodni, hogy merre tovább, akkor egy helyben többet ölthetsz a kelleténél és ez feltűnő lesz.

úú

A 2 leggyakoribb ívről készítettünk videót. Az egyik esetben (Ívek 1 videó) azt kell észben tartani, hogy az első ívet mindig arra indítom, amerre haladni akarok, a második ív pedig mindig az elsőhöz tér vissza. Ha időközben úgy döntessz, hogy mégiscsak más irányba szeretnél most haladni, akkor a videó vége felé látható módon egyszerűen vissza tudsz menni a külsőívek mentén.

A másik fajta ív (Ívek 2 videó) ezesetben szegélynek készült. Itt az a fontos, hogy az ívet majdnem egészen a szélig ki kell vinni és csak ott kanyarodni lefelé. Ha jobban megnézed, akkor én sem így csináltam, a hátsó íveknél egy kicsit lerövidítettem az utat. Azért döntöttünk amellett, hogy mégis ez a videó maradjon, hogy lásd nem akkora probléma, ha valami nem sikerül tökéletesen!

éé

Mikor használjuk ezt a mintát? A modern patchwork munkáknál gyakran, nagyon jól illik hozzá. Kiválóan alkalmas szabálytalan területek kitöltésére, mert úgy variálod ahogy akarod. Én főleg szegélyek tűzésénél használom, leginkább amikor vonalzóval tervezem a mintát. 

 

Ez egy sajátfestésű anyagokból készült munkám egyik részlete. Látható, hogy szabálytalan alakú a terület és, hogy mindig ugyanabból az irányból induló ívekkel tűztem.

Már évek óta használok vonalzókat, mert ezzel tudok 100%-ig pontos tűzést készíteni. Egy ilyen gyönyörű munka pedig igazán megérdemli, hogy én is kitegyek magamért :) A szegélybe vonalzóval készítettem az íveket, majd külön tűztem őket tollakkal, körökkel.

Szintén az előbbi saját munkám részlete. Ezúttal olyan íveket választottam, amik nem ugyanonnan indulnak.

Itt is íves vonalzóval adtam keretet, ebben az esetben a tollas mintának. 

Ez az a fajta íves tűzés amit helykitöltőként vethetsz be.

Tollak körüli íveket is gyakran alkalmazom. Az egyeneseket kivéve bármilyen minta köré mehetnek még további ívek is.

Ez még mindig ugyanaz a munkám, aminek már rengeteg részletét megmutattam :) Itt éppen ívek körüli íveket tűztem, nagyon kedvelem ezt a mintát.

Szabálytalan formájú terület, aminek az egyik oldala alapból íves, így nem is volt kérdés, hogy ívek kerülnek ide

 

Na itt aztán minden van :) Több okból is idekerült ez a kép, többféle íves megoldás szerepel rajta, kiegészítve tollakkal és csigavonalakkal. Ez az igazi "impro quilting" (lesz egy nap amikor erről írok), amikor igazából menet közben alakul a fejedben a minta. 

Alapmintás rajzolós feladatsort elő, ott is van 2 féle íves minta gyakorlásnak, vagy ülhetsz máris a varrógéphez és induljon a 30 perc. Hajrá!

Ha tetszett az első 5 nap, akkor a tanfolyam megrendeléséhez kattints ide.

A következő napok témakörei:

6. nap - hullámok
7. nap - csigavonalak
8. nap - egyenesek 1
9. nap - alapminták szabályosan
10. nap - levelek
11. nap - kavicsok
12. nap - virágok
13. nap - egyenesek 2
14. nap - figurák
15. nap - koncentrikus körök
16. nap - hullámrácsok
17. nap - McTavishing
18. nap - erdő, mező, felhő
19. nap - 100 minta kockákba
20. nap - tollak
21. nap - szívek
22. nap - tűz és víz
23. nap - applikált dolgok tűzése
24. nap - tűzés dupla tűvel és duplán
25. nap - sasiko minták
26. nap - impro quilting
27. nap - tűfestés
28. nap - egyéb minták
29. nap - tűzés sablonnal
30. nap - whole cloth

 

Szép napot és jó gyakorlást kívánok!

Era