30 napos ONLINE tűzés kihívás

1. nap - kukacolás

2020.10.22 14:18
Az alap-alapminta. Olyannyira tényleg alap, hogy sokan ezt megtanulták és nem lépnek tovább, mindig ezzel a mintával tűznek. Ezzel persze semmi baj nincsen, csak ha ez megy, akkor mennek az ívek és arra is rájöttél, hogyan legyen mindig menekülőutad.
Szóval elég fontos dolgokat lehet megtanulni, begyakorolni a kukacolással, ezért is tartják ezt a legalapabb és legelsőként elsajátítandó mintának. Többek között ennek is köszöneti a hihetetlen népszerűségét.
ghjfgj
Készítettünk egy rövidke videót, bemelegítésként kattints ide és nézd meg.
fjftgj
A tűzésnek nincsenek szabályai, ezt már többször hagnsúlyoztam a hírlevelekben is, de a hagyományos kukacolásnak mégis van, méghozzá kettő is:
1. Tűzz egy olyan kanyargó vonalat, ami nem keresztezi egymás
2. és ne zárd be magad!
A 2.ponthoz kell némi gyakorlás. Nekieshetsz rögtön tűzni is, de javaslom a rajzolást. Igen, igen, nekem ez a heppem :) de érdemes kipróbálni.
Ide kattintva letöltheted az Alapminta rajzolós feladatsort. 12 alapminta szerepel rajta, a következő napokban lesz róluk is szó, így ez fontos része lehet a következő 30 napnak. Az 1.ponthoz pedig szeretném megjegyezni, hogy ez csak a hagyományos verzióra vonatkozik és az ég világon semmi nem történik ha mégis keresztezik egymást a vonalaid! Az alábbi képeken láthatsz is példát a keresztezett kukacolásra. Gyakorláskor próbálgasd a kisebb, nagyobb íveket, sűrűbb, lazább verziókat.

 

 

Mikor érdemes kukacolást választani?
   Amikor olyan mintás az anyag, hogy nem is látszódna a tűzés. Ilyen esetben szó szerint felesleges komolyabb tűzésbe belefognod, sajnos nem fog látszódni. A képek között találsz erre példát.
   A másik eset, amikor van egy fő motívum, akár applikálva, vagy emléktakarót készítessz fényképekkel és köré, a háttérbe tűzöl, hogy mégjobban kiemelkedjen a fő minta. (Választhatsz kukacoláson kívül mást is, de ez tökéletes.)

 

 

TIPP: Ha esetleg azzal küzdenél, hogy folyton beszorítod magad, akkor próbáld ki azt, hogy felrajzolsz egy jó nagy és szellős ívet, ez a vonal fogja adni a láthatatlan gerincét a kukacolásodnak. 

Kukacolt munkáim képekben (A képek alatt további fontos tippek, érdekességek olvashatóak.)

Jó választás az eltérő színű cérna, feldobja az összképet

Olyan vidám ez a minta, hogy kár lett volna hangsúlyosabban tűznöm

Tanfolyamon készült, az apró kukacok nagyon szépen kiemelik a fő motívumot

A háttérben az alkotó :) Szintén tanfolyamon készült ez a vicces télapós alkotás, a háttér tűzéséhez apró kukacolást választott

Soós Tamara készítette az Online alap tűzés tanfolyam 10.napján

Maja unokámnak készült ez a kis "fetrengő", maga az anyag elég mintás, így itt csak az volt a lényeg, hogy a rétegek jól össze legyenek fogva, erre pedig tökéletes a kukacolás

 Lénának készült :)

 

Olyan gyönyörű balibatik anyagokból készült ez a takaró, hogy nem volt értelme bonyolultabb mintát választani. Az egyetlen plusz a tűzést illetően, hogy dupla tűvel tűztem.

Ezt úgy hívom: káosz-quilting :D gyakorlatilag kukacolás, előfordul benne hurok is, de itt keresztezik egymást a vonalak 

 

 

Na akkor mostmár varrógépet izzíts, szendvicset készítsd és induljon a stopper visszaszámlálója 30 percről. Gyakorold a kukacolást, próbáld folyamatosan tűzni végig a szendvicsre.

Jó gyakorlást kívánok! Holnap találkozunk!

Era