Tűzés A-tól Z-ig

Megoldás az 5 leggyakoribb tűzéskor fellépő problémára - 1. rész

2020.11.19 13:40

Ha elkezdtél tanulni szabad gépi tűzést, akkor valószínűleg te is belefutottál már pár hibába az alábbiak közül. 

Ezzel a kis  5 részes irománnyal a tűzés közben leggyakrabban fellépő hibákat, illetve lehetséges megoldását szeretném megmutatni Neked. 

Imádok, egyszerűen imádok tűzni :) Minden nehézségével együtt imádom!

Na persze ez nem volt mindig így... Amikor elkezdtem foltvarrni, akkor még nem is tudtam, hogy éppen azt csinálom :) Valahogy rábukkantam egy patchwork-ös tűzés videóra YouTube-on és ez indította el bennem az "eztmegkelltanulnom" érzést. Innentől kezdve szó szerint megtanultam használni az internetet, mert annyira érdekelt a dolog. Rólam tudni kell, hogy akkoriban technikai analfabéta voltam, így ez igazán nagy szó! Hála az informatikus és végtelen türelemmel rendelkedző férjemnek, viszonylag hamar belejöttem. Már csak az okozott némi nehézséget, hogy minden videó külföldi volt, én pedig nyelvtudás híján nem igazán értettem. Viszont rájöttem, hogy a patchwork egy igazi nemzetközi nyelv és mutogatásból is eszméletlen sokmindent meg lehet érteni. A kismillió videó megnézése után nekiültem, hogy gyakoroljam újdonsült "tudásom" (rengeteg rajzolást követően!). Jó, jó, tudtam, hogy nem fog menni azonnal, de nagyon elkedvetlenített ha nem ment szépen, úgy ahogy a fejemben láttam a mintát megtűzve. Arról nem is beszélve, hogy amikor valami hiba lépett fel, hirtelen azt sem tudtam mihez nyúljak, mi "romlott el", mi a frászt kellene tennem? Sok sok időbe telt, hogy rájöjjek min kell próbálni állítani vagy máshogy csinálni. Tényleg nem értettem a Facebook-hoz sem, így ezekre magamtól kellett megoldást találnom. Ó, ha akkor tudtam volna, hogy itthon is ilyen sokan művelik ezt a gyönyörű hobbit, akkor mennyivel egyszerűbb dolgom lett volna! Csak kérdeznem kellett volna azoktól, akik mögött tapasztalt évek vannak. 

Hogy mik is legnagyobb felmerülő problémák tűzéskor?

  • Folyton elszakad a cérna
  • Alsószál megjelenik felül
  • Egyenetlen öltéshossz
  • A tűzés közben megjelenő felgyűrődések, huplik
  • A vastag varratok körüli nehézségek

 

Nézzük is rögtön az elsőt, ami sajnos nem csak a kezdőknek okoz fejfájást.

Folyton elszakad a cérna tűzés közben

Ugye? Hát állati bosszantó...

Nem tudom te hogy vagy vele, de az én varrógépemnek lelke van és bizony az is nő... vannak hisztis napja, akkor csak úgy megsértődik és szaggatja a cérnát. Az agyamra megy ezzel, ilyenkor én is végigpróbálok mindent, aztán ha vége a hisztinek akkor újra hajlandó szépen dolgozni :)

Velem előfordult, hogy 2, de maximum 3 percenként elszakadt a cérna. Hát a végén már az én cérnám is kezdett elszakadni, de kitartottam és végigkínlódtam az egészet. Mit ne mondjak nem voltam boldog, hogy készen van, inkább csak megkönnyebbült. 

1. Cérna csere

Akkoriban még nem tudtam milyen sokat számít, hogy milyen cérnát használok. Elkezdtem kísérletezni, hogy melyik hogy viselkedik, melyiket "szereti" a gépem, melyiket nem. 

Alsó szálnak nekem a Trojalock és a Moon márka vált be. Ezek poliészterből készülnek, erősek, megbízható márkák. 

Felső szálnak a gépi hímzéshez használt cérnákat ajánlom. Főleg azért, mert egy kicsit rugalmasak, emiatt nehezebben szakadnak el és mivel selyemfényűek, kiragyognak az anyagból. Hatalmas a választék, vannak színátmenetes, sötétben világító, neon színek, kis és nagy kiszerelésűek (egészen 5000m-ig). Nagyon sokféle márka létezik: Rheingold, Isacord, Isafil, Mettler, Amann, Tridalia, Sulky, Gunold. Na most hirtelen ezeket szedtem össze a polcomról :) Mindet nagyon szívesen ajánlom. 

TIPP: Először furcsa lesz ilyen cérnával dolgoznod, ugyanis jobban "csúszik", mint a pamut cérna. Trestyánkszy Melinda ötlete: "Még sosem dolgoztam ilyen vékony, selymes cérnával, eleinte furcsa volt, túlpörgött és rácsavarodott a cérnatartóra, többször elszakadt és a tű is eltörött. Keménypapírból kivágtam egy korongot, amit ráhúztam a tartóra, hogy megakadályozza a rácsavarodást - bevált."  

TIPP: cérnára húzható háló is segíthet abban, hogy ne pörögjön le a szál vagy egy befőttesüvegbe is teheted a cérnát a gép mögé, ez megakadályozza, hogy rápörögjön a rúdra és tűt törj. 

Fémszál használata tűzéshez: speciális tű kell hozzá, aminek kicsit kerekebb a tűbefűző része, hogy ne „nyiszálja” el a fémet. Ha van szálvágó funkció a gépen, ebben az esetben mindenképp ki kell kapcsolni, mert a fémszál kiveszi a kés élét!

Az is előfordulhat, hogy egy cérna elöregedik. Ezt úgy tudod megállpítani, hogy már nem olyan feszes és rugalmas egyben, hanem inkább szakad. Mivel általában szilikonnal kezelik a cérnákat, így van megoldás. 

TIPP: Az elöregedett cérnákat úgy tudjuk használhatóvá varázsolni, ha a cérnára minden irányból szilikon olajat csepegtetünk. Ezt követően nejlon zacsiba tesszük, pár nap elteltével a szilikon átjárja a szálakat, mélyen beivódik a rostokba és újra használhatóak lesznek az így kezelt cérnák.

2. Tű csere

A cérnán kívül a tű is nagymértékben befolyásolhatja a tűzésedet. Tapasztalatom szerint tűzni vastagabb tűvel érdemes, mint varrni. Ennek az az oka, hogy itt mát több réteget kell átvarrni és a vékonyabb tű eredményezheti, hogy alul hurkolódik a cérna vagy folyamatosan szakad. Én 90 vastagságú tűt használok tűzéshez, nekem bevált. 

Berninának van egy speciális tűje, a neve: Top stitch. Úgy tervezték, hogy a nagyméretű lyuk és az éles hegy segítsen több rétegen is gond nélkül áthaladni. Ennek a két apróságnak tűnő módosításnak köszönhetjük azt, hogy sokkal kevésbé szakad a felsőszál tűzés közben. 

Pintereseten találtam ezeket a remek segédleteket a tű kiválasztásához:

Nem véletlen, hogy sok típusú tű van a piacon, használjuk őket funkciójuk szerint!

Tű csere: 2 - 3 munka után érdemes új tűt betenni, a fém fáradása és kopása miatt.

 

A következő részben arra fogok megoldást mutatni, hogyan kerülhetjük el a felgyűrődéseket tűzés közben.

Szép napot kívánok!

Era