Tűzés A-tól Z-ig

Megoldás az 5 leggyakoribb tűzéskor fellépő problémára - 2. rész

2020.11.23 11:03

Folytatva a problémamegoldó sorozatot, most nézzünk egy másik esetet, ami gyakran előfordul. A tűzés közben megjelenő fegyűrődések, huplik sajnos gyakori jelenségek. Szerencsére erre is van megoldás!

A tűzés közben megjelenő felgyűrődések, huplik elkerülése

Tűzöl ezerrel, boldogan, vidáman dalolászva, kicsit megállsz pihenni és észreveszed, hogy buborékszerű tünemények jelentek meg, több helyen felgyűrődött az anyag.

Ennek elkerüléséhez kell, hogy folyamatosan legyen lehetőséged, helyed kisimítgatni a rétegeket. Ehhez pedig az alábbi két dologra szükségeltetik odafigyelni.

Már mindkét témáról írtam külön cikket, most a lényeg lényegét szedtem itt össze, de természetesen elolvashatod a teljes bejegyzéseket is.

FONTOS, hogy mind a kettő alábbi pont szükséges a probléma elkerülésére!


A képen Kalocsa Ildikó tűzés gyakorlása látható. Ildi a 30 napos tűzés kihívás részeként készítette. Engedélyével megmutathatom a képet, amin az amúgy szuper tűzése mellett észrevehetőek a felgyűrődések is. A legszembetűnőbb a munka közepén látható, de emellett több kisebbet is fel lehet fedezni. Csakis a szemléltetés miatt kértem Ildi engedélyét, remélve, hogy más is tanulhat az ő hibájából. 

Ki is lehet javítani a huplikat! A hogyant lejjebb találod :)

 

1. JÓL rögzíteni a szendvicset

Nem lehet eleget hangsúlyozni a rögzítés jelentőségét! Rá kell áldozni az időt, mert lényegesen javulni fog a tűzésed, ha eddig küzdöttél hasonló gyűrődésekkel. Egy külön fejezetet már írtunk a szendvicsekről, ide kattinva tudod elolvasni. 

A JÓL rögzítenihez hozzátartozik a hogyan és mivel is.

A "mivel" paletta elég széles: gombostű, biztosítótű, fércelés (ezekkel az eszközökkel kb. 10-15cm-enként kell a rögzítést alkalmazni, a munka nagyságától függően függőlegesen, merőlegesen és akár átlósan is), ragasztós flíz, ragasztóspray, belövőszál stb. A cikkben olvashatsz ezekről a lehetőségekről, előnyeiről és esetleges hátrányairól, nehézségéről.

A hogyan csináld pedig már a szendvics összeállításánál kezdődik.  

Érdemes úgy összeállítani a szendvicset, hogy a fedlapnál kicsivel nagyobb legyen a flíz és még a flíznél is nagyobb legyen a hátlap. Azért fontos ez, mert így a legkönnyebb eligazgatni a rétegeket, illetve így a legkönnyebb rögzíteni is. A rögzítést célszerű a munkadarab közepéről kezdeni és onnan haladni a szélek felé, közben az anyagot folyamatosan kisimítva (ennek nagyobb darabok esetén lesz igazán kulcsszerepe).

TIPP: Tűzés előtt vasald ki az elő és hátlapot is, használhatsz hozzá keményítősprayt is, ami épp annyira keményíti meg az anyagot, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Én a DM-ben kapható saját márkás spray-t használom, mindössze pár száz Forintba kerül, de tökéletes.  

TIPP: Amikor megállítod a varrógépet, hogy kiszedd a biztosítótűt vagy a gombostűt figyelj arra, hogy a varrógép tűje az anyagban maradjon, ezzel elkerülheted azt, hogy pontatlanul, kicsit arrébb folytasd a tűzést.

2. A tűzést középről indítani 

 

Az ebben a témában írt teljes cikket itt található, alább pedig a tömör lényege.

Tűzés közben zsugorodik az anyag, kb 5%-ot. Ennek egyszerű az oka, hiszen az amúgy egyenes anyagot összetűzöd más anyagokkal, gondolok itt a flízre, ami ugye puhább.

Azért működik a belülről kifelé tűzés, mert így folyamatosan van lehetőséged a munka széle felé kisimítani az anyagokat, ezzel pedig megakadályozod a későbbi redőket. 99,9%-ig biztos vagyok benne, hogyha pl.: körbetűzöd a területet vagy nem középről kifelé indulsz, akkor lesznek kisebb-nagyobb redők. Méghozzá azért fognak kialakulni, mert ha nincs hova kisimogatni a rétegeket, akkor csak gyűrődik, huplis lesz és sajnos romlik az összkép is. 

Ha mégis lett egy-két dudor a munkádon és javítanád kicsit az összképet, akkor valami teljesen más mintát tűzz az ilyen kiemelkedésekre, Ildi munkájára például a kavicsolás tuti jó választás. Az apró, eltérő minta máris elvonja a figyelmet a kisebb hibáról!

Nagyon nagy szerepet kap a tervezés. Nem rémísztgetésnek szánom ezt a mondatot! A varrást is tervezed, szabásminta alapján dolgozol, pontosan kell szabni és varrni, figyelni a varrásszélességre és még egy csomó mindenre. Miért pont a legutolsó mozzanatot hagynád meg a véletlennek? A tűzés olyan, mint az élet, tudod kell, hogy hova tartassz :D
  1. Képzeletben (de eleinte akár fel is rajzolhatod valamilyen eltüntethető jelölővel) oszd fel a munkádat négyzetekre. Akkora méretűekre, amiket forgatás és minden nehézség nélkül meg tudsz tűzni. 
  2. Mindegyik négyzetet a munkád közepétől, mint egy sugárban kezdj el tűzni és innen haladj a négyzeted széléig. (az alábbi képen piros nyíllal jelöltem)
  3. Mindeközben folyamatosan ki kell simítani a rétegeket, mert a kezed nyomása miatt vagy ahogy súrlódik a varrógéphez, mind-mind egy picit eltekerhetik a felső anyagot és már jönnek is a huplik.
  4. Ahogy egyre közelebb érsz a négyzet széle felé, még nagyobb figyelemre lesz szükséged. Itt van lehetőséged "újratervezni", ha szükséges. Folytatod e ugyanonnan a tűzést és szépen mész az eredeti terved szerint és a négyzetet töltöd ki vagy esetleg újrakezded a közepéről? (az alábbi képen látni fogod pontosan mire gondolok). Ez a mozzanat azért is nagyon fontos, mert itt fog eldőlni, hogy mennyire fognak élesen elválasztódni a négyzeteid a tűzés végén, azaz egységes lesz e a tűzésed. Illetve ezzel a módszerrel elkerülheted azt is, hogy sormintaszerű legyen a tűzésed. 

 

A következő részben azt a mérhetetlenül bosszantó jelenséget vesézem ki alaposabban, hogy mit lehet kezdeni azzal, ha az alsószál megjelenik felül. 

 

Szép napot kívánok!

Era