Tűzés A-tól Z-ig

Megoldás az 5 leggyakoribb tűzéskor fellépő problémára - 3. rész

2020.12.11 10:07

Jellemzően az íveknél, kanyaroknál jelentkezik az a probléma, hogy a felsőszál megjelenik alul vagy épp fordtíva, az alsószál jelenik meg felül.

Ez a jelenség igazából még szépnek is mondható, mert olyan mintha szempilla lenne, de hát azért mégsem olyan jó... 

Alsószál megjelenik felül vagy a felsőszál megjelenik alul

 

Kép forrása: /www.stringandstory.com Kép forrása: http://www.sewinspiredblog.com/

De mégis mi okozhatja?

  • A cérna csúszóssága az orsónál és a tűnél
  • Egyenetlen sebesség a kéz és a varrógép között
  • Szálfeszesség beállítások

Szerencsére van megoldás, nézzük is őket.

1. Bobbin washer

A legtöbb gép orsótartójában van egy kis plusz hely, amely lehetővé teszi, hogy az orsó kicsit szabadabban mozogjon. A Bobbin washer egy kicsi, vékony telfon gyűrű, amit az orsótartóba kell helyezni. Ez a kisméretű alátét kitölti ezt a plusz helyet, aminek köszönhetően sokkal egyenletesebben fog járni az orsó. Itthon is kapható hasonló, bár az nem teflon, hanem fém, de pont ugyanez a szerepe. Vannak gépek, amikhez ez alapfelszerelés, de külön is lehet kapni.

Ha nincs módod ilyet vásárolni, akkor egy sima, fénymásolópapírból is vághatsz ki a bobbin-ba illő lapocskát. Az egyik varrógépemben nekem is ilyen van, és tökéletesen helyt áll!

Papírból vágott lapocska Fémből készült gyári Bernina bobbin washer

2. Egyensúly, gyakorlás

Valószínűleg az alsószál felső megjelenésének oka az öltéshossz és a kezed mozgása közötti egyenetlen ritmus. Itt kell megtalálni azt az egyensúlyt, hogy a pedált milyen sebességgel nyomod a kézmozgásodnak megfelelően.

Azt figyeltem meg magamon és a tanfolyamokon is, hogy időnként túlságosan koncentrálunk a kívánt tűzésmintára és már gondolatban a következő ívnél járunk. Emiatt aztán hajlamosak vagyunk arra, hogy a kezünk gyorsabban mozogjon, mint ahogyan a varratok az anyagra kerülnek és máris megjelent az alsószál felül... Szintén tapasztalat, hogy ha gyorsabban, nagyobb lendülettel tűzünk, akkor ez a probléma kevésbé jelentkezik. Kezdő tűzők majdnem mindig lassan tűznek, sok esetben éppen csak lépeget a varrógép, nem is csoda ha egy picivel is nagyobb mozdulatot tesznek, akkor máris előfordul valami gikszer.

Igazából mindegy, hogy milyen sebességgel tűzöl, a lényeg, hogy a kezed és a pedál IS ugyanezt a sebességet produkálja. És akkor itt jön képbe a gyakorlás. Írni és rajzolni sem egyetlen nap alatt tanultunk meg, most se várjuk ezt! Neki kell ülni és gyakorolni, idővel menni fog.

Ajánlom figyelmedbe a 30 napos online tűzés tanfolyamunkat, melyről a képre kattintva olvashatsz bővebben.

Az első 5 lecke most ingyenesen elérhető!!!

3. Szálfeszesség beállítások

Amikor a munka tetején jelenik meg az a bizonyos szempilla, akkor a probléma forrása, hogy a felső szál feszessége túl szoros, tehát ezen kell lazítani. Ez kevésbé gyakori, mint a fordított eset, hogy a hátoldalon jelennek meg a szempillák. Ebben az esetben a felső szálfeszítő túl lazára van állítva, ezen kell kicsit szorítani. Mivel a munka hátulján van ez a probléma, sokszor nem is tudjuk nyakoncsípni. A "nagykönyvben" az áll, hogy elölről és hátulról is ugyanolyannak kell lennie a tűzésnek. Érdemes egy kisebb rész megtűzése után ellenőrízni a hátoldalt is.

Itt aztán varrógépe válogatja, hogy mi lesz a jó beállítás. Az a tapasztalat, hogy ha varrásnál jól működik a normál beállítás, akkor tűzéshez csak a felső szálon kell lazítani. Ki kell tapasztalni, hogy nálad milyen beállításokkal fog működni.

Ha van a varrógépeden automata szálfeszítő beállítás, akkor ez is egy lehetőség.

Remélem tudtam újat mondani, vagyis inkább hogy hasznosat mondani :)

Az egyenetlen öltéshossz lesz a következő megoldásra váró probléma, jövőhéten jelentkezem vele.

 

Nagyon sok sikert kívánok, szép napot és jó gyakorlást!

Era