Gyakorló minták

Meg akarsz tanulni tűzni? A legjobb helyen jársz!

 

Nem szépítem, a tűzés elsajátításához rengeteget kell gyakorolnod! Ha bátor vagy, vedd elő a varrógéped és ess neki rögtön! Azért előzetes elméleti tudásra szükséged lesz, de mint mondtam a legjobb helyen jársz! A "Tűzés A-tól Z-ig" hírlevél sorozatunkból mindent megtudhatsz, ne habozz, iratkozz fel most és tudd meg, hogy kell megfelelően rögzíteni a szendvicset, a szükséges varrógép beállítások, alap és haladó minták... stb.

Ha megfogadod a tanácsom, akkor mielőtt sok-sok méter anyagon kezdenél gyakorolni, kezdj egy kis rajzolással. Nekem ez a módszer vált be! Mai napig is mielőtt új mintát akarok tűzni szabadkézzel (nem a sablonokra gondolok) előveszem a rajzfüzetem és addig rajzolom a mintát, amíg tökéletes nem lesz. 

Összeállítottunk Neked egy ingyenes anyagot 12 féle alapmintából, melyet ide kattintva tudsz letölteni: Alapminta rajzoló feladatsor! Ezt követően csak annyi a dolgod, hogy kinyomtatod, ceruzát a kézbe (de nem radírozhatsz :) ) és hajrá

Egy kis ízelítő:

         

 

Pár tanács a rajzoláshoz:

Igyekeztünk nehézségi sorrendbe tenni a mintákat, érdemes így haladni, de természetesen Te döntöd el, hogy melyikkel kezded és melyiket hagyod ki teljesen (ha biztos vagy benne, hogy valamelyik mintát soha nem tűznéd, akkor egyszerűen hagyd ki.)

Még a rajzolás előtt próbáld a szemeddel végigkövetni a mintát, csak ezt követően rajzold. Ha az agyad „nem tudja felfogni” a mintát, akkor nagyon nehéz lesz követni a vonalat, szabadon rajzolni pedig még nehezebb lesz.

Próbálj a vonalon maradni és legyen egy ritmusa, sebessége is a rajzolásodnak, valamint figyelj arra, hogy ne emelgesd fel a ceruzát.

Ne támaszd le az alkarodat, mert a varrógépnél sem lesz erre lehetőséged!

A lapon lévő szabad helyre folytasd a mintát, tartsd az ívek méretét és mindig legyen "menekülő utad", azaz ne szorítsd be magad.

A vonalakon nyugodtan menj át többször, vagy nyomtasd ki újra, a lényeg, hogy addig gyakorolj, amíg végig tudod rajzolni a mintát a vonalak mentén és az üres részt is kitöltöd úgy, hogy közben nem akadsz meg.

Ha valahol vétettél egy hibát (mondjuk kukacolás közben véletlen csináltál egy hurkot), akkor ezt a hibát feltétlen kövesd el újra még egy párszor, így nem lesz feltűnő, valamint már ráfoghatod, hogy szándékosan így rajzoltad/tűzted :)


Ha ez már megy, akkor bátran állj neki és próbáld ki az újdonsült tudásod a varrógépednél is! 
Ha szeretnéd lemérni a rajzolás eredményességét, akkor még a rajzolás előtt válaszd ki az egyik mintát, tűzz egy kicsit, majd tűzd ugyanazt a mintát a rajzolás után is! Meg fogsz lepődni! :)

Sok sikert kívánunk hozzá!

Era és Andi