Tűzés A-tól Z-ig

Jellemzően az íveknél, kanyaroknál jelentkezik az a probléma, hogy a felsőszál megjelenik alul vagy épp fordtíva, az alsószál jelenik meg felül.

Ez a jelenség igazából még szépnek is mondható, mert olyan mintha szempilla lenne, de hát azért mégsem olyan jó... 

Folytatva a problémamegoldó sorozatot, most nézzünk egy másik esetet, ami gyakran előfordul. A tűzés közben megjelenő fegyűrődések, huplik sajnos gyakori jelenségek. Szerencsére erre is van megoldás!

Ha elkezdtél tanulni szabad gépi tűzést, akkor valószínűleg te is belefutottál már pár hibába az alábbiak közül. 

Ezzel a kis  5 részes irománnyal a tűzés közben leggyakrabban fellépő hibákat, illetve lehetséges megoldását szeretném megmutatni Neked. 

Nagyon sok olyan dolog van ami segít bennünket, hogy könnyebben, jobban tűzzünk és vannak amik kifejezetten hátráltatnak. Amiről most NEM lesz szó, azok a varrógép beállítások. Egyfelől erről már írtam általánosságban, ezt annyira gépe válogatja... Másfelől nem csak ez az ami befolyásol(hat)ja a munkánkat.

Nagy méretű munkák tűzése háztartási gépen nem egyszerű. 

Képzeld el a következőt: hosszú órákon keresztül méricskéltél, terveztél, szabtál és varrtál, elkészítettél egy gyönyörű falvédőt/takarót vagy bármit (elsősorban nagyobb, terjedelmesebb munkákra gondolok). Nem is nagyon kell elképzelned, hiszen ez már megtörtént veled is :) Na szóval hosszú munka után már csak a tűzése van hátra. Hozzáfogsz, boldogan tűzöl, de észreveszed, hogy a műved kicsit megváltoztott és nem a jó irányba... huplik, redők vannak rajta :(

2017.07.13 05:05

A tűzés tervezése fontos lépés az összkép tekintetében.

2017.06.22 13:04

Arra az eshetőségre gondolni sem merek, hogy nem tűzöd meg a munkáidat és az árokban tűzésről is lebeszélnélek!

Egyik-másik sablon több módon is felhasználható. Nézd csak!

A Facebook oldalunkon sokan olvastátok a Tűzés Tippeket, de tudom, hogy nincs fent mindenki a "nagy közösségi hálón", meg amúgy is könnyebb egyben elolvasni, így összegyűjtöttem mindet egy csokorba. 

Tűzni tűzőtalp nélkül? IGEN! Ha eddig mindig csak kukacoltál (vagy azt sem...), akkor mutatok pár lehetőséget mellyel "egyszerű, de nagyszerű" tűzéssel díszítheted készülő táskádat, faliképedet, párnádat vagy bármit!

Kinek ajánljuk a sablonokat? 

2016.11.26 16:59

Egyetlen sarok "elem" felhasználásával 10 féle minta is tűzhető! 

2016.11.17 20:27

A helykitöltő minták közé sorolom az alapmintákat, mint kukacolás, hurkok, csigavonalak, hullámok stb és persze ezek kombinálása. Ezek tényleg a legalapabb minták, minden tűzni tanuló ezekkel kezdi a tanulást, de sokan meg is ragadnak itt.

Jó sok képet láthattok majd a tollas munkáimból, azt hiszem könnyebb megmutatni, mint írni róla :)

 

 

2016.11.08 15:53

Tanfolyamokon mindig azt mondom, hogy a kukacolást nem tanítom, mert nem lehet. Csak gyakorlás kérdése! És igaz is, de most mégis kivételt teszek, mert van pár dolog amit érdemes figyelembe venni.

 

2016.11.03 16:22

Ez egy nagyon kényes téma, amit most boncolgatni fogok, mert igencsak pénztárca függő.

30.000 Ft-tól a csillagos égig tart a gépek ára és az árával együtt a tudásuk is emelkedik.  

2016.10.27 02:03

A töltőanyag kiválasztásánál a készülő darab funkcióját kell figyelembe venni: mire fogjuk használni, mekkora darab, kell e vasalni és/vagy mosni, mennyire domináljon a tűzés mintája, mennyire legyen időtálló, kell e, hogy tartása legyen vagy inkább puha maradjon.  

Ismerős ez? A nappaliban minden bútor széttolva, Te pedig négykézláb mászva hosszasan fércelsz egy takarót és mégis elcsúszik a tűzésnél? Na nézzük, hogy lehet ezt kiküszöbölni:

 

2016.10.04 19:46

Mi is a tűzés?

 

A tűzés nem csak díszítő elem, hanem az elkészült munka is ettől lesz elnyűhetetlen :)