Tűzés A-tól Z-ig

Hogyan kerüljük el a huplikat

2020.06.05 13:07

Nagy méretű munkák tűzése háztartási gépen nem egyszerű. 

Képzeld el a következőt: hosszú órákon keresztül méricskéltél, terveztél, szabtál és varrtál, elkészítettél egy gyönyörű falvédőt/takarót vagy bármit (elsősorban nagyobb, terjedelmesebb munkákra gondolok). Nem is nagyon kell elképzelned, hiszen ez már megtörtént veled is :) Na szóval hosszú munka után már csak a tűzése van hátra. Hozzáfogsz, boldogan tűzöl, de észreveszed, hogy a műved kicsit megváltoztott és nem a jó irányba... huplik, redők vannak rajta :(

Hú de bosszantó, mert sok munkád volt benne, ahhoz, hogy most elrontsd! Persze elképzelhető, hogy csak a te szakavatott szemednek nem tetszik, de hát ilyenek vagyunk mi nők, a tökéletességre törekszünk. Nálam még az is előfordult, hogy félig megtűzve bedobtam a sarokba, mert annyira elment a kedvem.
Mostanra tudom, csak akkor fordulhat ilyen elő a háztartási gépeknél, ha nincs megfelelően kifeszítve, vagyis rögzítve a szendvics és nem a megfelelő irányba tűzök. A hosszúkaros gépeknél ilyen nem lehetséges, ott a rudakra kellően felfeszülnek a rétegek. De mindenre van megoldás, így erre is :) Megosztom veled a tapasztalatom és bízom benne, hogy hasznodra lesz amikor legközelebb leülsz tűzni.

 

 

A jó hír, hogy a megoldás igazából egyszerű :)
Első és legfontosabb, hogy alaposan rögzítsd a szendvicset és amennyire csak lehetséges, feszesen is.
A második, hogy a munka tűzését minden esetben a közepéről indítsd.

 

Szendvics rögzítéséről már írtunk egy levelet, ide kattintva elolvashatod. Sok sok lehetőség van rögzítésre, ezekre most nem térek ki újra. 
A mostani témát érintőlegesen már említettem a Kezdjük a tűzést című levélben, de most sokkal részletesebben boncolgatom.

 

Ugye milyen egyszerűen hangzik, hogy indítsd középről? Nézzük pontosan mit is jelent ez.
Ha ráérzel erre a technikára, akkor sokkal könnyebben fogsz tudni nagyobb munkát is megtűzni a varrógépeden. 
Miért is működik a belülről kifelé tűzés?

 

Mert így folyamatosan van lehetőséged a munka széle felé kisimítani az anyagokat, ezzel pedig megakadályozod a későbbi redőket. 99,9%-ig biztos vagyok benne, hogyha pl.: körbetűzöd a területet vagy nem középről kifelé indulsz, akkor lesznek redők. Méghozzá azért fognak kialakulni, mert ha nincs hova kisimogatni a felesleges rétegeket, akkor csak gyűrődik, huplis lesz és sajnos romlik az összkép is. Ilyen esetben mondjuk segíthet ha nagyon, de nagyon aprón és sűrűn tűzöl. Vagy hát minden foltvarró kedvence: a bontás is szóba jöhet. 

 

Most pedig jöjjön a hogyan is csináljuk

 

Nagyon nagy szerepet kap a tervezés. A tűzés olyan, mint az élet, tudod kell, hogy hova tartassz :D
1. Képzeletben (de eleinte akár fel is rajzolhatod valamilyen eltüntethető jelölővel) oszd fel a munkádat négyzetekre. Akkora méretűekre, amiket forgatás és minden nehézség nélkül meg tudsz tűzni. 
2. Mindegyik négyzetet a munkád közepétől, mint egy sugárban kezdj el tűzni és innen haladj a négyzeted széléig. (az alábbi képen piros nyíllal jelöltem)
3. Mindeközben folyamatosan ki kell simítani a rétegeket, mert a kezed nyomása miatt vagy ahogy súrlódik a varrógéphez, mind-mind egy picit eltekerhetik a felső anyagot és már jönnek is a huplik.
4. Ahogy egyre közelebb érsz a négyzet széle felé, még nagyobb figyelemre lesz szükséged. Itt van lehetőséged "újratervezni", ha szükséges. Folytatod e ugyanonnan a tűzést és szépen mész az eredeti terved szerint és a négyzetet töltöd ki vagy esetleg újrakezded a közepéről? (az alábbi képen látni fogod pontosan mire gondolok). Ez a mozzanat azért is nagyon fontos, mert itt fog eldőlni, hogy mennyire fognak élesen elválasztódni a négyzeteid a tűzés végén, azaz egységes lesz e a tűzésed.
Hogyan javítsuk, ha véletlen hibázunk?

 

Igen, sajnos még így előfordulhat, hogy lesz olyan rész ahol jobban összetorlódott az anyag vagy egy kisebb rész szembetűnően tűzetlen maradt. Ha nincs megtűzve valahol, az azért lehet, mert az elképzelt négyzetek miatt a nagyobb képet már nem biztos, hogy látod. Elsősorban a négyzetek széle mentén adódhat ilyen rész.
Az előzőekben említett lépések kihagyása vagy nem pontos követése is okozhat huplikat, de javítani még ilyenkor is lehet. Ha már az elejétől kezdve követted a lépeseket, rendre kisimítottad a rétegeket, akkor csak viszonylag kis rész az, amit bontani kell.
Szerencsére a bontáson kívül más is szóba jöhet. Valami teljesen más mintát tűzz az ilyen kiemelkedésekre, mert az apró, eltérő minta máris elvonja a figyelmet a kisebb hibáról. 

 

 

Még egy dolog van ami befolyásolhatja a redők kialakulását. Ez pedig az, amikor nem lett pontos a varrás és "elvasalod" ezt a részt. Valóban sokminden eltüntethető vasalással, de sajnos ez a tűzésnél visszaüthet, pl.: beleakadhat a tűző fej, illetve ha abból az irányból tűzöd amerre elvasaltad, akkor az csúnya lehet... Ha a nyíllal jelölt irányból tűznél, akkor pont az elvasalással ellentétes irányba gyűrődne az anyag.

 

 

 

Nem akarod vagy nem tudod javítani?

 

Az ég világon semmi nem történik, ha úgy hagyod! Baromi unalmas és bosszantó a bontás...
Ahogy az elején is írtam, jártam úgy, hogy félig megtűzve sarokbva dobtam. De volt olyan is, hogy csak befejeztem és nem bántam meg, mert igazából senki más még csak észre se vette, pedig nekem nagyon durva hibának tűnt :D
Jó eséllyel mosás után (már ha használati tárgyról beszélünk, nem faliképről) valóban nem lesz feltűnő.

 

Hogy miért is szenteltem külön fejezetet ennek az egésznek? Mert szerintem minden nőben ott van a tökéletességre törekvés és ezzel az aprósággal pedig ehhez szeretnék hozzájárulni.

 

Szép napot kívánok!
Era