Tűzés A-tól Z-ig

Meghívlak egy hamisítatlan patchwork szendvicsre :)

2016.10.17 11:20

Ismerős ez? A nappaliban minden bútor széttolva, Te pedig négykézláb mászva hosszasan fércelsz egy takarót és mégis elcsúszik a tűzésnél? Na nézzük, hogy lehet ezt kiküszöbölni:

 

 

Még mielőtt bármibe is belekezdenék, pár szó az anyagokról. Nagyon nagyon nagyon fontos, hogy minden anyagot vásárlás után be KELL avatni!!!!!!!!!!!! Ennek több oka van: 1. az anyagokat a szállítás miatt különféle vegyszerekkel kezelik, gombásodás, penészedés, kártevők ellen. Ezek a szerek okozhatnak allergiát vagy bőrkiütést. Akkor is avassuk be, ha nem azonnal használjuk. 2. sok anyagnak megy a színe, jártam úgy, hogy a piros rész befogta a fehéret... és dobhattam ki az egészet :( 3. mosás során 5, de akár 10%-ot összemehetnek.

 

Érdemes úgy összeállítani a szendvicset, hogy a fedlapnál kicsivel nagyobb legyen a flíz és még a flíznél is nagyobb legyen a hátlap. Azért fontos ez, mert így a legkönnyebb eligazgatni a rétegeket, illetve így a legkönnyebb rögzíteni is.

A rögzítést célszerű a munkadarab közepéről kezdeni és onnan haladni a szélek felé, közben az anyagot folyamatosan kisimítva (ennek nagyobb darabok esetén lesz igazán kulcsszerepe).

 

 

Fontos a szendvics összeállításánál, hogy az elő- és a hátlap is ki legyen vasalva. Sokat segíthet ha vasalás közben keményítő spray-vel befújjuk az anyagokat, mivel így kicsit merevebb lesz és könnyebb vele dolgozni. Én a DM-ben kapható saját márkás spray-t használom, mindössze pár száz Forintba kerül, de tökéletes.  

 

A szendvicset lehet rögzíteni gombostűvel, ami gyors módszer, de menet közben kicsúszhat vagy akár össze is szurkálhatjuk vele magukat. Kisebb munkánál, mint pl.: egy táska eleje, még ideális lehet, de egy ágytakarónál semmiképpen. Ha varrási irányra merőlegesen szúrjuk be a gombostűt, akkor át is varrhatunk rajta, nem fog eltörni a géptű. 10 – 15 cm-enként érdemes tenni a tűket a megfelelő tartásért. Hosszú, lapos tű használatát javaslom, könnyebb vele dolgozni és a hossza miatt jobban tart.

Másik rögzítési módszer a biztosítótű, előnye, hogy stabilan tartja a részeket, viszont korlátozza a mozdulatokat, vagy beakadhat a varrógépbe. Szintén 10 - 15cm-enként tedd a biztosítótűket a megfelelő tartásért. Ha túl nagy a biztosítótű, akkor elég nagy mozgástere lesz a 3 rétegnek, emiatt a hátsó anyagon hajtások, hurkák keletkezhetnek. Érdemes kisebb tűt választani.

A gombostűt és a biztosítótűt is menet közben ki kell szedni. Amikor megállítod a varrógépet, figyelj arra, hogy a varrógép tűje az anyagban maradjon, ezzel elkerülheted azt, hogy pontatlanul, kicsit arrébb folytasd a tűzést.

Kép forrása: http://weallsew.com/how-to-pin-baste-a-quilt/?crlt.pid=camp.6eGGRW8a26fj

 

A munka fércelése nagyon jó megoldás, bár elég időigényes egy franciaágy méretű takarónál. Nagy öltésekkel 10 – 15 cm-enként varrjuk végig a munkánkat, érdemes vízszintesen, függőlegesen és keresztirányban is fércelni.

Közkedvelt a ragasztóspray. Használata nagyon egyszerű, ráfújod a flízre és rásimítod a kész patchwork munkát. Ezt tedd meg a hátoldallal is, így mindhárom réteg „összeragad”. Nagyon sokféle márka létezik, az áruk is eléggé eltérő, 2500 – 6000 Ft között mozognak. Az olcsóbb változatok hátránya, hogy erős vegyszer szaguk van, viszont nagyon jól ragasztanak: a kezedet, az asztalt, a padlót is :) (én pontosan így jártam vele, mikor először használtam :D) Érdemes egy anyagot alátenni, így megakadályozható, hogy minden ragadjon, de a felmosást sajnos így sem fogod megúszni :) Aránylag gyorsan kell vele dolgozni, mert idővel elmúlik a hatása és újra szétválnak a rétegek. Nekem a Madeira márka vált be.

 

Egy vagy két oldalon ragasztós vlies (flíz) : A flíznek egy olyan fajtája, aminek csak az egyik vagy mindkét oldalát ellátták hő hatására (vasaló) aktiválódó „ragasztó pöttyökkel” (többféle vastagságban kapható). Kisebb daraboknál tökéletes megoldás. Nagyobb quilt-eknél nem egyszerű az összevasalása. A padló megint jó választás ha 240*240-es takarót akarunk így rögzíteni. Stabilabb tartást ad, mint a ragasztóspray. 

 

Kép forrása: http://varrogepcentrum.hu

 

Hímzőkeret: kisebb munkáknál ideális. Ha kézzel varrjuk, akkor könnyen tudjuk tartani, gépi varrásnál a kerettel jól lehet mozgatni az anyagot. Használata: két kör alakú (általában) fából készült elemből áll, a külső köríven egy feszítő csavarral. Először lazítsd meg a csavart, szedd szét a köríveket, majd a külső ívre helyezd rá a kész szendvicset szépen kiegyengetve. Végül tedd rá a belső körívet és rögzítsd a csavarral. Ha túl vastag rétegeket szeretnél beletenni, akkor eltörhet...

  

Egyre többen használják a belövő szálat, köztük én is. Hátránya eddig nem ismeretes. A belövő pisztoly beszerzésénél kérjük a legkisebb szálat (0,5-0,7mm) belövő készüléket. Kiválthatunk vele minden eddigi rögzítési módszert. Nagy előnye, hogy nyugodtan átvarrhatunk rajta, hiszen a szálak műanyagból vannak. Egyre kell figyelni, a munka végén ki kell vágni őket, mert tud kellemetlen pillanatokat szerezni... :)

A képen is látszik, hogy egy kicsit elcsúsztam a rögzítésnél még ezen a kis darabon is, többek között ezért fontos, hogy nagyobb legyen a töltőanyag és hátlap.

A pisztoly használata egyszerű, fontos, hogy a belövő tűt teljesen nyomd bele az anyagba, de vigyázz a kezedre, mert nagyon hegyes. Amikor kivágod a kis műanyag darabokat, vigyázz az anyagra!

 

A rögzítés a munka méretétől függően sok időt vehet igénybe, de ezt az időt rá kell szánni, itt nem szabad spórolni!

 

Te milyen rögzítést próbáltál már? Hogy sikerült így a tűzés?

A hírlevél oldal végén van lehetőség hozzászólni, szívesen veszem az ötleteiteket, véleményeiteket!

 

A következő levélben a különféle töltőanyagokról fogunk beszélni.

 

Szép napot kívánok és jó munkát!

Era