Tűzés A-tól Z-ig

Töltőanyagok

2016.10.27 02:03

A töltőanyag kiválasztásánál a készülő darab funkcióját kell figyelembe venni: mire fogjuk használni, mekkora darab, kell e vasalni és/vagy mosni, mennyire domináljon a tűzés mintája, mennyire legyen időtálló, kell e, hogy tartása legyen vagy inkább puha maradjon.  

Rengetegféle bélés anyag létezik, tapasztalataim szerint az ország területeinként is eltérő a választék. Ha jó kereskedőnk van, ő be tudja szerezni a nekünk szükséges bélés fajtát.

TIPP: jó minőségű vásznakkal dolgozzuk! A kevert szálas vászon ritkább szövésű felületén átbújnak a flíz szálai és így olyan, mintha mindig szöszös lenne.

 

 

 

Az alábbi felsorolásban felhasználásuk szerint vesszük sorra a töltőanyagokat.

 

Táska, neszesszer: Kezdjünk egy egyszerű megoldással, a ragasztós vetex-el. Az anyag hátoldalára vasaljuk, nem fogja megmerevíteni, de tartást ad, tűzhető és könnyen mozgatható a varrógép alatt. Hátránya: mosásnál elengedheti a ragasztás és gyűrött hatású lesz, de ezt akár tudatosan is használhatjuk, mint díszítő elem.

Az egyik legolcsóbb megoldás a 100gr-os flíz, ami elég puha, de tökéletes megoldás ha megtűzzük, mert ettől kicsit megkeményedik és jobb tartása lesz.

Sokan ismerik és használják a táskaflízt vagy kesztyűflízt. Ezeket én azért szeretem, mert a merevségük miatt könnyen tűzhetőek. Ráadásul kellő tartású táskát készíthetünk vele, nem fog „összerogyni”. Hátrányát még nem tapasztaltam.

Egy vagy két oldalon ragasztós flízt is használhatunk. Ha tűzni is szeretnénk, a szendvics megfelelő rögzítéséhez jó megoldás, de nem olcsó.

TIPP: A fűzőkhöz használt merevítő szalagnak (lehet, hogy halcsontként ismered) jó hasznát tudjuk venni, két varrás közé kell bevezetni és nagyon jó tartást ad.

 

Kép forrása: www.csincsin.hu

 

Kárpitos üzletben kapható nagyon vékony szivacs, ami szintén használható. Kellemes a tapintása, puha és merev egyszerre. Ugyanolyan könnyen tűzhető, mint a flíz. Érdemes kipróbálni, kíváncsi vagyok a véleményetekre, mert nekem ez bejött :)

TIPP: vastagabb – 150, 200 gr-os flízt vasalással - gőzöléssel - lehet tömöríteni, így ezzel helyettesíthető a táskaflíz! Vasalásnál tegyél rá egy anyagot, különben elolvad. 

 

 

Lakásdekoráció: egy igazi patchwork-ös számára nem áll meg az élet a táskáknál, nagyon sok lehetőségünk van a lakásunk szépítésére is a foltvarró a technikákkal. Sok kiállításon gyönyörködhetünk a szebbnél szebb terítőkben, párnákban, karácsonyi díszekben és faliképekben. Például egy asztalközéphez nem is kell töltőanyag. :) Ez persze így azért nem igaz, csak nem jó ha vastag bélés van benne, mert felborulhatnak miatta a dolgok. Szükségünk lesz 70gr-os flízre vagy jó minőségű ragasztós vetexre. Ha nagyon sűrű, apró mintával tűzzük, akkor vastagabb bélést is választhatunk.

 

A párna töltésére is sok jó megoldás létezik, pl. a szilikon golyók. Nagyon jól kezelhető, mosható és nem esik össze, így adva tartós puhaságot a párnának. (Egy 40*40-es párnához kb. 25dkg-ra lesz szükség.)

 

Kép forrása: http://otlet-kucko.hu/

 

Nemrégiben Pinterest-en láttam egy nagyon jó megoldást vastag flízből, az alábbi képeken ezt láthatjátok.  

 

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/357754764128610157/

 

Olcsóbb megoldás a darált szivacs. Azt mindenképp tudni kell róla, hogy hamarabb elveszti a rugalmasságát, mint a golyók.

„Alvós” párna készítése esetén nekem a polisztirol gyöngy vált be leginkább. Sok néven ismert még: babzsák töltőanyag, hungarocell golyó vagy gyöngy... stb. Jó tulajdonsága, hogy felveszi a fejünk formáját és nagyon kényelmes. Szintén nem könnyű vele párnát megtölteni, mert az ég világon mindenhez hozzátapad: a kezedhez, ruhádhoz és még a macskához is :) 

 

 

Képek forrása: http://czisza.hu/czisza-alapanyagok,  https://www.buzzblog.eu/ 

Egy falikép töltőanyagának kiválasztásakor fontos tényező a tartás, de ha nagy hangsúlyt fektetünk a tűzésére, akkor válasszunk vastagabb flízt (pl. 150 gr-os). Sajnos már nem emlékszem, hogy hol, de olvastam egy jó ötletet, én még nem próbáltam, de mindenképpen ki fogom! Táskaflízt és 100 gr-os flízt is tett töltőanyagnak, az egyik merevséget, a másik puhaságot ad.

 

Takarók: A takaróknál érdemes 100, 150 vagy 200 gr-os flízt használni, illetve a természetes anyagok kedvelőinek a gyapjúflízt vagy a pamut fílzt.

A gyapjúflíz természetes gyapjú szálakból készül, kicsit össze van filcesítve. Ezt csak olyan takarókba tegyük, amit tisztítóba fogunk vinni, vagy az otthoni mosógépünkön van gyapjú mosás program, mert a filcesedés folytatódik és ezáltal összemegy a bélés és így a takarónk is. Nem túl könnyű vele dolgozni, mert lényegesen sűrűbb és nehezebb, mint a műszálas flíz. Rengeteg Youtube videót nézek és azt figyeltem meg, hogy Amerikában ezt a fajtát használják elsősorban, bár hazánkban annyira nem elterjedt, valószínűleg az ára miatt.

Szerencsémre egyszer kipróbálhattam, hogy milyen paplan gyapjúval dolgozni. Pár km-re tőlünk, Cegléden lakik egy pár, akik gyapjút kártolnak, tőlük kaptam egy adagot. Nagyon nagy élmény volt, teljesen máshogy viselkedik, mint az eddig felsorolt töltőanyagok, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Pamut flíz előnye, hogy nem megy össze mosás hatására, pihe-puha, gyerektakaróba tökéletes. A 100% pamutot a kismértékű zsugorodás elkerülése miatt felhasználás előtt avassuk be.  

 

 

Kép forrása: http://www.artexport.hu/

 

A gépi tűzéshez a 150 vagy 100 gr-os flízt javaslom, ugyanis a 200 gr-os már nehezen fér be a gép alá és bánni is elég nehéz vele. Mindemellett megjegyezném, hogy minél vastagabb a flíz, annál látványosabb a tűzés, mert kidomborodnak a minták! (pl.: trapunto)

 

A takaró méreténél egy kicsivel szélesebb és hosszabb flízt szabjunk. Ha toldanunk kell a flízt, ne tegyük egymásra a végeket, mert ott vastagabb lesz, hanem egymás mellé igazítva, kézzel öltsük össze.

 

Te milyen béléseket próbáltál már? Kérlek oszd meg velünk tapasztalataid!

 

A jövőhéten a varrógép beállításáról, szükséges eszközökről és a cérnákról lesz szó.

 

Szép napot kívánok! 

Era