Tűzés A-tól Z-ig

Kezdjük a tűzést!

2016.11.08 15:53

Tanfolyamokon mindig azt mondom, hogy a kukacolást nem tanítom, mert nem lehet. Csak gyakorlás kérdése! És igaz is, de most mégis kivételt teszek, mert van pár dolog amit érdemes figyelembe venni.

 

Az első és legfontosabb, hogy a terület méretétől függetlenül, mindig a közepéről kezdjük. Ennek az az oka, hogy bármennyire is rögzítettük a szendvicset, tűzés közben mindig alakul, formálódik az anyag. Ez lehet a cérna, a gép vagy a kezünk nyomása miatt. Soha nem tűzzük körbe a területet, mert akkor nem tudjuk eligazgatni. Ha középről indulunk, mindig van lehetőségünk kisimítani az anyagokat. Középről induláskor is igyekezzünk, mint az írásnál is, balról jobbra haladni. A tűzendő területet érdemes gondolatban négyzetekre felosztani és e szerint varrni. Ha készen vagyunk egy négyzettel, forgassuk úgy a szendvicset, hogy megint balról jobbra tudjuk folytatni. 

Már a tűzés gyakorlása közben sem érdemes forgatni a szendvicset (tudom, hogy sokszor könnyebbnek tűnik, de ne szokj hozzá!), próbáld meg csak mozgatni a varrógép alatt. Egy kisebb munkadarabot még csak-csak, de egy nagyobbat amúgy sem tudsz majd forgatni alatta. Ezért fontos, hogy rajzolással begyakoroljuk a mintákat, hiszen a füzetet sem forgatjuk a rajzolás közben.

Fogadjátok meg a kedvenc mondásomat, ami így hangzik: A tűzés olyan, mint az élet! Tudni kell, hogy honnan indulunk és hova akarunk eljutni! :)

FONTOS: az első öltéssel fel kell húzni az alsó szálat az anyag tetejére! Ennek csak az az oka, hogy alul be ne akadjon valamibe, mert ha beakad, akkor összegubancolódhat a munkánk hátulja...

TIPP: ha tűzés közben úgy érzed, hogy csúszik a kezed alatt a szendvics, akkor használj kesztyűt. Gyógyszertárban lehet kapni olyat, ami nem hintőporos, célszerű ezt választani, hogy a munkát ne maszatold össze. Másik megoldás a sima, egyszerű kertészkesztyű, amin kicsi tapadós korongok vannak  (pl.: Obi, Praktiker). Ami nagyon fontos, hogy méretben jót válassz, különben lötyöghet, kényelmetlen vagy idegen érzés lehet és rádásul még oda is varrhatod... 

 

A kukacolás tényleg az alapja mindennek: az íveknek, a helykitöltésnek, a „menekülőutaknak”. A kukacolásnál egy dologra kell figyelni, hogy ne szorítsuk be magunkat. Nagyon sokféle variációja van (kisebb, nagyobb, sűrűbb, lazább, ezek keveréke, hurkok, más mintákkal keverve, mint pl: kavicsolás..stb.), de szerintem én sokkal több mintát sorolok ide, mint kellene, vagyis lehet egyik-másik már hivatalosan nem ebbe a csoportba tartozik.

Kukacolás Hurkok Nyolcasok: a kukacolás alapjaira épül, de ennek már van szabálya, ami nem más, mint hogy nyolcas alakzatot adjon ki :)

 

Kavicsolás: Az egyik legkedveltebb motívum, nagyon látványos, főleg ha vastagabb flízt használunk. Minél változatosabb méretű „kavicsokból” áll, annál élethűbb a felület. Általában helykitöltő funkciója van, ritkán használjuk a teljes felületen. Jól variálható más mintákkal együtt. Gyakran használjuk Trapunto tűzésekor, így a főbb tűzésminta még kiemelkedőbb lesz, ha körülötte sűrűn tűzzük.

Kavicsolás

Hurkolással variált kavicsok

Szintén kavicsok

Szabályos kavicsok, azaz körök

 

Hullámok és ívek: szintén millió variáció... az ívek nagysága, szélessége, sűrűsége szerint. A hullámokat gyakran használják a modern munkák tűzésekor is. Használhatjuk szegélymintákhoz és szinte bármilyen terület kitöltésére. 

Kisebb és nagyobb hullámok Ívek Hullámok, ívek, körök
Ívek és   hullámok Ív variáció

 

Indák: nagyon közkedvelt, sok variáció, főleg ha kombináljuk virágokkal, levelekkel.

Indák és levelek kombináció  Indák

 

Levelek és virágok: Meg sem említem hányféle van! Sok szabadon is könnyen tűzhető, de van amihez sablont használok. Minden levelet fel lehet dobni, ha erezetet is teszünk bele. 

Különböző levelek, hurkokkak variálva Levelek (szegélynek)
Bogyók, virágok, levelek, tollak, indák hurkok variálása

 

Csigavonalak: lehetnek kicsik, nagyok, 1-2 csigából vagy sokkal többől állóak, gömbölyű vagy hegyes végűek. Használhatóak szegélymintákhoz és helykitöltésre is. Egyszer varrtam egy csigás témájú takarót, amit teljes egészében csigavonalakkal tűztem :)

Nagyon cérnazabáló minta!

Csigavonalak Hegyes csigák Kisebb és nagyobb csigavonalak kombinációja

 

Egyenes vonalak: hihetetlen mennyiféle tűzés készíthető egyenes vonalakból! Kockák, háromszögek, párhuzamosok, merőlegesek, különféle geometriai formák. Azoknak is ajánott, akiknek nincsen tűzőtalpa.

Kockák Egyenes vonalak Egyenes variációk

 

Természetesen a teljesség igénye nélkül soroltam fel az alapmintákat, még rengeteg variáció létezik, csak a képzeletünk szabhat határt!

 

Meséld el miket próbáltál már és hogy sikerült? Milyen tapasztalataid vannak? Segítségedre volt ez a rövidke írás? Mesélj :)

 

Szép napot kívánok!

Era