Tűzés A-tól Z-ig

Kinek ajánlott a sablon és hogy kell használni

2016.11.17 19:23

Kinek ajánljuk a sablonokat? 

 

Kezdőknek! Ahogy a "Kezdjük a tűzést" című részben olvashattad, azért van egy-két szabály amire érdemes odafigyelni. Valamint a tűzésnél is épp olyan fontos a pontosság, mint a blokkok összevarrásánál vagy táska készítésekor. Egy tollas minta akkor igazán szép, ha mindkét oldala ugyanolyan széles és a tollak is ugyanolyan ívűek, vagyis szabályos. Ez szabadkézzel csak jó sok gyakorlás után valósítható meg, tisztelet a kivételnek :) Ebben segítenek a sablonok. Ha egy előre rajzolt vonalat kell követni, akkor könnyebb begyakorolni az azonos íveket, mintha magadtól próbálnád meg (szintén tisztelet a kivételnek!). 

Kezdőknek készítettünk alapmintás sablonokat, ezekkel érdemes kezdeni.

 

Kukacolás, csigavonalak, ívek, hullámok... stb. Ha ezek már mennek az előrajzolás után, kapni fogsz egy jó adag önbizalmat, amivel már bátran neki fogsz állni sablon nélkül is tűzni! Természetesen a tűzés alapmintáit NEM KELL feltétlen sablon alapján "megtanulni"! Ez csak segédlet annak, aki eddig azért nem kezdte el, mert nem tudta merre induljon!

 

Haladóknak! Főleg ha "tervezett" munkát készítesz.

A képen látható takarót Csuti Ilona készítette, igazán gyönyörű munka! A tűzését rám bízta és be kell vallanom egészen sokat agyaltam rajta. :) Nem akartam se túl bonyolult, se túl egyszerű mintát, végül ezt választottam.

  

Méretre igazítottuk a sablont (ezt te is kérheted!), aztán már kezdtem is. A minta egyszerűnek tűnik és valójában az is, de ahhoz, hogy pontos legyen, szükségem volt a sablonra.

Ha nem használok sablont, akkor valószínűleg tollaztam volna a blokkokat, a szegélyeket meg ívekkel tűztem volna. Az ívek is akkor lettek volna igazán szépek (ugyanolyan távolságra egymástól, ugyanolyan hosszúságúak és méretűek) ha előrajzolom őket. Különben még a végén képesek lettek volna elcsúszni nekem... :D 

A tervezett munkáknál nagyon jó szolgálatot tesznek a sablonok, ezért jó szívvel ajánlom Neked, ha ilyenben gondolkodsz!

 

Így használd

 

A sablon használata nagyon egyszerű, semmi másra nincs szükséged, csak pár gombostűre és valamilyen jelölő filcre vagy ceruzára.

A sablont ráteszed a tűzendő területre és átrajzolod. Ezt követően érdemes kiegészíteni a vonalakat, így könnyebb lesz követni a tűzés során.
Minden sablon (alapminták, helykitöltők, szegélyek) úgy van szerkesztve, hogy folytatólagosan egymás mellé lehet tenni, így nagyobb terület tűzésére is alkalmas. Van, hogy fejjel lefelé kell fordítani, vagy a másik oldalát kell odailleszteni. 

 

 

Mi van akkor ha nem sikerül pont a vonalon mennem? Mutatom:

 

Semmi nem történik! Lehet, hogy nem pont a vonalon tűztél, de ha eltünteted a jelölő filcet (2. kép), akkor fel sem tűnik, hogy nem 100%-ig pontos a tűzés! Természetesen törekedni kell arra, hogy a vonalon tűzz, de ez csak egy vezetővonal, egy segítség. 

 

A sablonokhoz készült tűzési segédlet is (kivéve a nagyon egyszerűeket), nyilakkal jelöltem rajtuk a tűzési irányt. Ez csak javaslat, nem kötelező ezen a vonalon haladni.  Minden sablonon találsz 2*2 kis lyukat, ezek azért vannak, hogy gombostű segítségével tudd rögzíteni az anyagra, így az átrajzolás alatt nem mozdul el a sablon. (Köszönet az ötletért Sulyok Leventének!)

 

A sablon anyaga műanyag, sokfélét kipróbáltunk amióta elkezdtük, de megvan a tökéletes :) Nem túl puha, így nem fog olyan könnyen elhajlani sem, strapabíró, illetve áttesztő, ami könnyíti a minták összeillesztését (pl.: szegély minta esetén, ha egymás után szeretnéd tenni). 

 

Nézd meg videón is használatát:

 

 

Remélem hasznos volt számodra ez a bejegyzés. Kérlek oszd meg velünk tapasztalatod a sablonokkal kapcsolatban :)

 

Szép napot kívánok!

Era