Tűzés A-tól Z-ig

Tűzés tervezése 1. rész

2017.06.22 13:04

Arra az eshetőségre gondolni sem merek, hogy nem tűzöd meg a munkáidat és az árokban tűzésről is lebeszélnélek!

Sokan gondolják azt, hogy a tűzés csak plusz „macera”, úgyis sokan nem tűznek, "jó lesz az árokban", de nem... Ki kell ábrándítsalak, nem lesz az úgy jó!

A tűzésnek az a fő jelentősége és szerepe, hogy elnyűhetetlenné válik az egész munka. Láttam több 10 éves takarót, aminek csak a szegélye foszlott, de a tűzött része gyönyörű volt még mindig! 

Az árokban tűzés arra a célra persze tökéletes, hogy összefogd a három réteget, de sokat nem fog dobni a munkádon. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg időbe telik (főleg egy ágytakarónál)! Ha végig gondolod a folyamatot, akkor tulajdonképpen a varráson mész át újra, azaz a varrást erősíted hozzá az alsó két réteghez. Nem sokkal munkásabb, de sokkal jobb, ha talpnyi szélesen a varrás mellett tűzöl. Biztos többen vitatkoznának velem, de ez az én véleményem és tapasztalatom. 

Választhatsz egy egyszerűbb mintát is, pl.: kukacolás, hurkolás, hullámok vagy csigavonalak. Igen, igazad van, ez már gyakorlás kérdése. Ha szeretnél egy kicsit gyakorolni, kattints ide és töltsd le a gyakorló mintákat.

Sok tanfolyamot tartok és látom, hogy a végére mindenki nagyon elfárad, esetenként sikertelennek érzi az eltöltött időt és azzal összegzi az egész napot, hogy: "hát ezt nagyon sokat kell még gyakorolni" vagy "ez nekem nem megy...", de legtöbben elhatározzák, hogy gyakorolni fognak. Ha már tudsz egyenesen varrni, akkor a blokkok megvarrása nem fog nagy gondot okozni, ha az anyagok jól vannak kiszabva, de a tűzésre ez nem igaz. A tűzést gyakorolni kell, mint ahogy az írást is anno az iskolában. 

Rengeteg lehetőség rejlik a tűzésben, csak rajtad múlik mennyire dobod fel vele a munkád. Nézzük milyen lehetőségek vannak:

1. A teljes munkát egy mintával tűzöd meg

Tollas mintával tűzve

  

Fiú takaró - vonalak, kockák és itt-ott körök díszítik

Hurkok és levelek    Levelek, virágok, lepkék

   

Én sokszor választom ezt a lehetőséget a hozzám küldött takaróknál, ilyenkor leggyakrabban tollakkal, csigavonalakkal vagy kukacolással tűzöm. Sok esetben a keretre más mintát választok, de ez nagyon függ a munkától. Más minták is szóba jöhetnek, pl.: indák levelekkel, kisebb-nagyobb virágok és levelek, hullámok, egyenesek és ívek minden mennyiségben. A helykitöltő és az alapmintáink között rengeteg sablont találsz erre a célra!

A toll azért is jó választás, mert ha a munka nem teljesen pontosan lett varrva, akkor "elnyeli" a kisebb egyenetlenségeket. Vasalással sok hiba eltűntethető, de a tűzésnél ez gondot okozhat, pl.: beleakadhat a tűző fej, illetve ha abból az irányból tűzöd amerre elvasaltad, akkor az csúnya lehet... Ha a nyíllal jelölt irányból tűznél, akkor pont az elvasalással ellentétes irányba gyűrődne az anyag.

2. Blokkonként tűzöd meg, illetve a szegélyeket is külön.

Szegély + blokk 7 mintával díszítve Csuti Ilona takarója A két különböző blokkba, két különböző minta

Ha ezt a verziót választom, akkor nagyon ügyelek arra, hogy a minták passzoljanak egymáshoz.

A szegély + blokk kombinációk pont ezt a célt szolgálják, kattints ide és vásárold meg most kedvencedet!

3. Trapunto és/vagy whole cloth - személyes kedvencem :)

 

 

Itt "csak" a tűzés a díszítő elem, leggyakrabban tollas mintákat választanak trapunto vagy whole cloth munkákhoz, de virág és más motívumok is előfordulnak. A mindkettő tűzésekor nagyon nagy szerep jut a kisebb, apróbb helykitöltő mintáknak is (ez lehet sűrű kukacolás, hurkolás, kavicsolás, rácsvonalak... stb.), ennek köszönhetően lesz még látványosabb, kiemelkedőbb a fő minta. 

Trapunto készítése hagyományosan: Két réteg anyagot tűzünk össze a kirajzolt minta alapján, a köztes részeket nagyon sűrű tűzéssel rögzítjük. Majd a hátoldalon apró pici vágásokon keresztül kitömjük a mintákat. Utána kézi öltéssel a vágásokat eltüntetjük.

Manapság a fedlapot és a flízt géppel a minta alapján megtűzzük, majd ollóval a köztes részekről kivágjuk a flízt. Ezután egy újabb réteg flízt és a hátlapot fogjuk össze a fedlappal, és a minták közötti részt tűzzük le apró, sűrű öltésekkel. A dupla réteg miatt a tervezett minta gyönyörűen kiemelkedik.  

Milyen anyaghoz milyen cérnát válassz 

Készen van a fedlap és eldöntötted, hogy hogyan szeretnéd megtűzni, már csak egy dolgot kell kiválasztanod: a cérnát. 

A cérna választás szintén nagyban befolyásolja a végeredményt, ezért fontos lépés. Én szinte minden esetben a legdominánsabb színnel megegyező (vagy hasonló) cérnát választok. 

Ennél a faliképemnél szinte minden színhez más és más, színben leginkább passzoló cérnát választottam. 

A sötét anyag, sötét színnel tűzve drámai hatású tud lenni, tehát semmiképp ne vesd ezt el! (Ebben az esetben én feldobtam egy kis ezüsttel :) )

    

Mi a helyzet a nagyon mintás anyagokkal? Fog látszódni a tűzés? 

A jobb oldali képen még csak-csak, de a felsőn szinte nem is kivehető a tűzés. Azért itt zárójelben megjegyzem, hogy élőben azért más a helyzet, sokkal jobban látható :) Ha sötétebb, mondjuk a gyűrű ívének megfelelő, mályvás vagy rózsaszínes cérnát választok, valószínűleg jobban kivehető lett volna a tűzés, de ez volt a kérés :)

A konklúzió mégis az, hogy nem szükséges aprólékos mintát választani, mert szinte bármilyen cérnát is választassz, nem nagyon fog látszódni.

A következő takaró batikolt anyagból készült, a helyzet ugyanez, itt csak kukacoltam (dupla tűvel) és ez is éppen elegendő, jól mutat rajta.

  

A fehér illetve a világos anyagokon látszik a legjobban a tűzés. A sötétebb anyagokkal szemben sokkal könnyebb rajtuk használni a jelölőket, jól láthatóak lesznek a felrajzolt minták, ez pedig egyszerűsíti a követését. Ha világos színű cérnát választassz, akkor káprázatos lesz a tűzésed! :)

 

Hallottál már a graffiti quilting-ről? Általában fehér színű anyagra (láttam már feketére is) színes cérnával tűzik, nagyon-nagyon látványos!

 

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/AccTDZpqketumGhBVAgbaUOkyOmSwy-ERAZj5jlcLGrEH-gCJKXms4Q/

Ugye mennyire jól néz ki? Próbáltad már?

Összegezve:

1. Tűzd egy mintával az egészet vagy tűzd blokkonként (és szegélyenként), a lényeg, hogy tűzd meg!

2. Nincs kőbe vésve, hogy milyen színű anyaghoz milyen színű cérnát kellene használni, szóval ereszd szabadjára a fantáziád és hajrá! :)

Következő leveleimben arról fogok írni, hogy milyen blokkra milyen minta illik, illetve szó lesz a szegélyek tűzéséről is.

Szép napot és szép tűzéseket kívánok!

Era