Tűzés A-tól Z-ig

Tűzés tűzőtalp nélkül? IGEN!

2017.01.11 17:55

Tűzni tűzőtalp nélkül? IGEN! Ha eddig mindig csak kukacoltál (vagy azt sem...), akkor mutatok pár lehetőséget mellyel "egyszerű, de nagyszerű" tűzéssel díszítheted készülő táskádat, faliképedet, párnádat vagy bármit!

Mit szólsz hozzá, ha azt mondom, hogy ezeket a mintákat akkor is meg tudod tűzni, ha abszolút kezdő vagy és nincs semmi gyakorlatod? Ha össze tudsz varrni 2 anyagot egy egyenes vonalban, akkor ezek a minták is menni fognak. :) 

Nincs még tűzőtalpad? Az sem baj! Az említett minták e nélkül is tűzhetők, sőt még könnyebb is normál talppal!

 

Az egyenes vonalakból álló minták a modern quilt-ekre jelemzőek, de Facebook csoportjainkban is sok ilyen mintával tűzött táskát, takarót látni. Nekem kifejezetten tetszenek!

Én sok egyenes vonalat használok a takarók tűzésekor és bevallom, hogy mindig is küzködtem velük. Na nem azért, mert nem tudok egyenesen varrni, hanem mert borzasztó időigényes kiméregetni a vonalak hosszát, 2 vonal távolságát, hogy párhuzamos legyen stb. És ha egyszer elcsúszik? Akkor meg kell keresni hol hibáztunk és bontani, majd újra méregetni és végül imádkozni, hogy most jó legyen :) Sajnos ezt már párszor megtapasztaltam. :( 

A sablonnál nincs ilyen gond! Odailleszted, rögzíted az anyaghoz (így a sablon nem tud elmozdulni, vagyis nincs elcsúszás veszély) felrajzolod, arrébb teszed, rögzíted, felrajzolod és 100%, hogy pontos! 

 

Készíteni akartam egy olyan takarót, aminek "csak" a tűzés a díszítése (trapunto), hiszen ez az én szerelmem. :) Hófehér anyagot választottam (sajnos képen ez nem látszik...), tollakból áll a fő minta, ezt körökkel egészítettem ki, a fennmaradó részekre pedig 3*3cm-es rácsvonalakat szerkesztettem, a kockákba pedig egyszerű, de szabályos mintát tűztem.

 

 

Először megtűztem a fő motívumokat (toll és körök), a fennmaradó részekre pedig nekiálltam a rácsvonalakat méregetni és rajzolni vízre illanó filccel. Hosszas rajzolgatás után elkészültek a 3*3cm-es rácsvonalak, éljen! :) majd megtűztem a kitöltő mintát. A következő sorban jöttek a tollak, körök, majd megint rajzolgatás és a kitöltő minta. Ha jól emlékszem, akkor a harmadik sornál jártam mikor észrevettem, hogy elcsúsztam. Gondolhatjátok! Bontottam... jó sokat, mire meglett a hiba...és kezdtem előlről. Aztán megint elcsúsztam. Ezúttal próbáltam volna megúszni a bontást és korrigálni a hibát, de már inkább téglalapok  és torz geometriai formák lettek, mintsem kockák. Szóval inkább kibontottam. Megint.

Végül sikerült minden hibát kijavítanom és befejeztem a takarót. Lehet, hogy elfogult vagyok, de gyönyörű lett!!!! :) A takaró befejezése után kértem meg Andi lányomat, hogy készítsen nekem rácsvonalas sablonokat, mert nagyon nagy hasznát tudnám venni a késöbbiekben.

 

A "Modern vonalak 1" sablon segítségével többféle minta is tűzhető, ezek közül az egyiket készítettem el. Összeforgattam négyszer a sablont, megtűztem és voilá :)

Modern vonalak 1 sablon Moden vonalak 1 sablon 4-szer összeforgatva

 

Szabályos négyzetek a végeredmény. Díszítheted még tovább kavicsolással, vagy kihagyhatsz minden második vonalat és tollakat tűzhetsz a sávokba. Vagy használhatod a sablont segédvonalaknak is, ebben az esetben csak felrajzolod és a vonalak között tűzöl. A végeredmény: szép szabályos sávokban/kockákban elhelyezkedő mintasor. 

 

TIPP: amikor olyan mintát tűzöl, ahol a minta indokoltá teszi, hogy sokszor elvarrd a szálat (itt pl.: minden kocka után), érdemes csak átemelni a tűt és folytatni, majd később kivágod a felesleges cérna darabokat.

 

A "Modern vonalak 1" sablon 20*20cm-es, összeforgatva pedig 40*40-es területre tűzhető. Ha kisebb a helyed ahova használni szeretnéd, akkor egyszerűen lehagyod a külső vonalakat.

 

A másik nagyon jól és többféleképpen használható sablon a "60 fokos rács". Az alábbi képen a "Koszorú" mintával kombinálva láthatod:

 

Koszorú és 60 fokos nagy rács

Ha ilyen vagy ehhez hasonló kombinált mintát tűzöl, akkor érdemes először a fő motívumot (koszorú) megtűzni, majd ezt követően a helykitöltőket (60 fokos nagy rács).

 

A rácsos sablont díszítheted további mintával is. (Most, hogy így elnézem, találtam benne egy elég látványos hibát, Te is észrevetted? :D )

 

Kattints ide és meg az összes tűzőtalp nélkül tűzhető sablont.

 

Jó szórakozást kívánok a tűzéshez!

Era